In English

Upplösning, dpi och ppi

Den här sidan reder ut begreppen kring bildupplösning för tryck och webb, samt tar död på myten och konceptet 72 dpi.

Bilder för webb och utskrift.

De här bilderna till vänster är allesammans i storleken 400x300 pixlar. Däremot är upplösningen olika. De är sparade i 100, 300 och 72 ppi (pixels per inch, ej att förväxla med dpi, dots per inch, som egentligen endast har med skrivarens upplösning att göra. I dagligt tal används dock [felaktigt] begreppet dpi).

Bilderna lika stora

Som du ser så är bilderna lika stora på skärmen. Det beror på att de är lika stora. Nämligen 400x300 pixlar.

Skriv ut webbsidan

Om du skriver ut den här sidan så kommer bilderna att bli lika stora. Bilder som ligger på en webbsida skrivs ut utan hänsyn till upplösning. I Windows antar operativsystemet att bilden har en upplösning på 96 ppi och på Mac (tror jag) 72 ppi. (Alltså bör bilderna skrivas ut större på en Mac än på en PC). Här är en länk till en sida med bara bilderna, utan text. Det blir på PC precis en A4-sida. Öppnas i nytt fönster.

Skriv ut bilderna separat

Om du istället laddar ner bilderna till din dator (högerklicka och i kontextmenyn välj spara bild) och sedan tar upp dem i ett bildprogram och skriver ut därifrån, vad händer då? Ja, testa får du se. (Skriv ut i originalstorlek, välj inte att anpassa till sidan). När du har bilderna uppe i ett bildprogram så kan du samtidigt passa på att förvissa dig om att bilderna verkligen är i den upplösning de utger sig för att vara. Inget båg här.

För dig som inte orkar göra detta eller inte har tillgång till en skrivare finns svaret längst ner på sidan*.

Slutsats

Vad kan vi sluta oss till när det gäller bilder och upplösning? Ja, på webben spelar det ingen som helst roll vilken upplösning du sparar en bild i. Inte ens om du ska skriva ut webbsidan. Du kan spara bilden i 300, 100, 96, 72, 17 eller 3000 ppi, det spelar ändå ingen roll, bilderna skrivs ändå ut lika stora. Det enda fall det spelar roll är om du spar ner bilden på din dator och skriver ut från ett bildprogram. Inte ens om bilden är länkad "löst", dvs inte inbäddad i en webbsida, och man ska skriva ut den från webbläsaren har ppi någon betydelse, den skrivs ändå ut på samma sätt som om den låg på en sida.

Vilken upplösning ska man spara i?

Då kan man ju fråga sig vad man ska välja för upplösning när man sparar en bild för webben? Något värde måste man ju välja. Tja, jag rekommenderar 100 ppi, eftersom det är den upplösning de flesta skärmar har idag (dot pitch 0.25 mm, avståndet mellan skärmens pixlar om du har skärmen inställd på dess naturliga upplösning. 1 tum är ju ca 25 mm.). Då blir bilden lika stor på papperet som du ser den på skärmen, om du skriver ut från ett bildprogram. Lite äldre skärmar har lägre upplösning. 96 ppi är ganska vanligt, då ligger pixlarna på 0,26 mm avstånd på skärmen.

Skärmens upplösning i ppi

Det är enkelt att räkna ut skärmens ppi. Ta bara en linjal och mät skärmens bredd (den del som visar bild). Dividera antalet cm med 2,5 så får du bredden i tum. Dividera sedan skärmens upplösning med antalet tum. Exempel: en 22" skärm är 40 cm bred och har upplösningen 1600x1200 pixlar. 40/2,5=16 tum. 1600/16=100 ppi. När man anger skärmens storlek i tum så är det diagonalen man anger. Man måste alltså själv mäta sin skärm för hand för att få ett användbart värde. Vad man nu ska med det till... Men det kan ju vara kul att veta, så att man får en lite bättre förståelse för hur det hela hänger ihop.

Varifrån kommer 72 dpi?

Troligen härstammar myten om 72 dpi från den tid då man skannade in bilder från film eller kopior. Folk som var vana att tänka i bildstorlek i cm visste att när man skulle skanna en bild för tryck så behövdes det 300 ppi för att bilden skulle bli riktigt skarp i magasinstryck (under förutsättning att originalet var perfekt och innehåller så mycket detalj). För dem som var vana vid att tänka i cm och ppi (dpi) så var det kanske naturligt att fortsätta tänka så även om bilderna skulle visas på skärm. Om man ville att bilden skulle vara 10x15 cm på skärmen så måste man ju veta pixeltätheten på skärmar (se stycket ovan). De tidiga Mac-skärmarna höll runt 72 pixlar per tum, därav 72 dpi. Se till exempel denna något ålderstigna sida som förklarar saken ur detta perspektiv.

Naturligtvis är det galet att tänka i cm när det gäller webben, där existerar bara enheten pixlar och pixeltätheten varierar mellan olika skärmmodeller. En bild som är 15 cm bred på en skärm med 72 ppi blir 10,8 cm på en skärm med 100 ppi. Glöm alltså cm när det gäller bilder för webb. Tänk pixlar och inget annat. Olika användare har olika stora skärmar och man bör förstås ta hänsyn till att bilderna ska kunna få plats på skärmen, men tänk då i pixlar, inte cm eller tum. Normalt sett så visas ju en bild i ett sammanhnag på en webbsida och då får man ta reda på hur stort utrymme i pixlar som finns till förfogande.

Bara jpeg lagrar ppi-data

Slutligen vill jag bara nämna att när det gäller filformat för webben och upplösning, så är jpeg det enda format som lagrar data om upplösning i filen. Gif-formatet har ingen sådan lagring utan skrivs ut med operativets standard. Dessa bilder är följdaktligen jpeg (även om man egentligen skulle ha sparat dom som gif om det varit fråga om att optimera bilderna för webben).

Läs mer

Det här är ett område där det länge har rått förvirring och fortfarande gör det i viss mån. Om du vill bli ännu mer övertygad om det riktiga i ovanstående, ta en titt på http://www.scantips.com/no72dpi.html.

Hälsningar Lars Forslin

Till sajtens startsida


*Vad händer vid utskrift av bilderna?

  • Bilden i 100 ppi blir på papperet 10 cm bred ([400/100] x 2,5)
  • Bilden i 300 ppi blir på papperet 3,3 cm bred ([400/300] x 2,5)
  • Bilden i 72 ppi blir på papperet 13,9 cm bred ([400/72] x 2,5)

(Vi kan således se att utskrivet från ett bildprogram motsvarar bilden som är sparad i 100 ppi bäst storleken på din skärm, som vanligen har samma upplösning. 19 tums LCD-skärmar med skärmupplösningen 1280x1024 har dock något lägre upplösning. 17-tummare med samma upplösning är alltså skarpare eftersom pixlarna ligger tätare.)

Värdet 2,5 härrör från att 1 tum = 2,5 cm. PPI betyder ju Pixels Per Inch (Inch = tum). Omräknat till centimeter blir de värden vi diskuterat:

  • 100 ppi = 40 pixels per centimeter
  • 300 ppi = 120 pixels per centimeter
  • 72 ppi = 29 pixels per centimeter.