Till trädgårdsavdelningen Webbavdelningen - här är du nu Till startsidan

Länkar

denna sida

 

webb

 

andra avdelningar

 

diverse

Bildupplösning för webb - en liten utredning som krossar myten om 72 ppi

 

 

Webbdesign

Varför välja Monarda?

Varje webbplats unik

Hos Monarda får du en personligt och professionellt formgiven webbplats. Vi jobbar inte slentrianmässigt utan vi försöker hitta den stil och det upplägg som passar just dig och din verksamhet bäst. På webben vill du inte att din webbplats ska drunkna bland alla andra för att den ser anonym och intetsägande ut.

Innehåll på nivå med design

Du vill dessutom ha ett innehåll som svarar kvalitetsmässigt mot utseendet. Det får du hos oss tack vare vår goda allmänbildning, språkliga kompetens och noggrannhet.

Ämneskompetens inom trädgård och kultur

Särskilt kompetenta anser vi oss vara inom trädgårdsområdet eftersom vi har en yrkesmässig bakgrund där. Även på kulturområdet har vi god kompetens. Den här kompetensen kan du dra nytta av om du vill att vi ska formulera texterna åt dig. Om du ger oss en vink om vad du vill att texten ska innehålla så sköter vi formuleringar och detaljer och du kan vara trygg över att det blir rätt.

Senaste teknik

Vi bygger numera webbplatser med hjälp av stilmallar - CSS. På så sätt får du en sajt som inte tyngs ner av onödig kod och grafik och som därför laddas snabbt. Den här sajten är ett exempel. Tack vare att hela webbplatsens utseende ligger i ett enda dokument som är skilt från innehållet, går det snabbt och enkelt att ändra på hela eller delar av sajtens utseende. Dessutom är en CSS-kodad webbplats framtidssäker eftersom den följer standard.

Grafiskt kunnande

Vi är hemma i grafisk design, så om du inte har en logotyp eller vill ha en ny, så ordnar vi det. Det kan utvidgas till att ta fram en grafisk profil för företaget med typsnitt, färger, brevpapper, visitkort, annonsmallar etc. Behöver du en broschyr eller annan trycksak är det inga problem. Vi kan även utforma dina annonser.

Allt på ett ställe

Vi sköter om allt när det gäller din webbplats och - om du vill - hela grafiska behov. Behöver du hjälp med att skaffa domän (webbadress) och lämpligt webbhotell så ordnar vi det.

Distansarbete inget problem

Flera av våra kunder bor långt bort. Vi har kunder så långt bort som Portugal. Vi sköter kontakt per telefon och e-post. Idag spelar avstånd ingen roll när man kan skicka och publicera material via e-post och webb.

Till toppen

 

Uppdateringar av webbplatsen

Inget är så tråkigt när man besöker en webbplats som att se att innehållet är gammalt och inaktuellt. Självklart vill du inte att din webbplats ska gå i den fällan, men hur ska du bete dig för att hålla din sajt aktuell?

Det finns två sätt att hantera uppdateringar:

  1. Vi sköter dina uppdateringar åt dig. Fördelen är att innehållet blir i nivå med resten av sajten och att allt blir korrekt gjort och ser bra ut. Nackdelen är att det kostar pengar.
  2. Du sköter själv dina uppdateringar. Fördelen är att du när som helst, utan väntetid, kan ändra innehållet utan att det kostar mer än din egen tid. Nackdelen är att språkliga fel och designfel kan smyga sig in. Om du känner på dig att stavning inte är din bästa gren eller att du inte har tid, kan variant 1 vara den bästa, annars kan du gå på den här varianten.

Lättarbetade verktyg för uppdatering

Vi har goda erfarenheter av Macromedias programpar Dreamweaver och Contribute. Med det förstnämnda kan webdesignern skapa en mallbaserad webbplats. Med Contribute gör du som användare lätt ändringar direkt på webbplatsen. Det känns som om du ändrar direkt i webbläsaren, du surfar in till din sajt. Inget krångel med att skicka upp sidor med FTP, den nya versionen sparas direkt och den gamla ligger kvar som en backup så att du lätt kan gå tillbaks till en tidigare version. Mallarna gör det enkelt att skapa nya sidor, även i Contribute, och genom att låsa de ytor som ska vara permanenta, så förhindras att du råkar förstöra något av misstag.

Här kan du läsa om Contribute (på engelska) >>>

Till toppen

 

Statisk eller dynamisk?

Man skulle även kunna formulera ovanstående "manuell eller automatisk". En statisk webbplats är som en broschyr eller en tidning. Sedan man lagt in innehållet ser sajten likadan ut ända tills man lägger in nytt material.

Databasdrivet bäst för webbshop

En dynamisk genererad webbplats hämtar sitt innehåll ur en databas och beroende på vad som ligger i denna ser sidorna olika ut. Sådana lösningar kan vara det rätta om webbplatsen är stor och innehållet är digert. Ett typexempel är en samling artiklar som du vill visa upp eller sälja. Om webbplatsen är statisk måste varje artikel ha sin egen sida och det tar sin tid att sköta om man har många artiklar i sortimentet. Med en dynamiskt genererad eller databasdriven webbplats fyller man bara på med nya poster i databasen, eller tar bort gamla, så sköter resten sig självt.

Lätt att ändra i databas

Om du till exempel vill ändra ett pris på en grupp varor så går man bara in och ändrar priset på ett enda ställe i databasen istället för att behöva ändra på varenda sida separat. Det här görs via ett administrationsgränssnitt som du loggar in på. Du behöver inte ha något särskilt program på din dator för att uppdatera databasen. Även bilder kan skickas upp via detta gränssnitt.

ASP och PHP

Du kanske har hört talas om tekniker som ASP och PHP. Det är med hjälp av dessa så kallade servertekniker som dynamiska webbplatser fungerar.

Samarbete med Aktiv-media

För de dynamiska webbplatser vi levererar så samarbetar vi med Jan-Olov Jonsson på Åre Aktiv-Media, som levererar den tekniska lösningen bakom "scenen".

Till toppen

Exempel på webbplatser >>>