Trädgårdsavdelningen - här är du nu Till textavdelningen Till startsidan

Trädgårdsdesign 3

Hur går det till?

En snabböversikt över arbetsgång och ungefärlig kostnad för mina tjänster hittar du under rubriken "arbetsflöde och kostnad", här till höger.

Förberedande steg

Du funderar

Det första du bör göra är att fundera igenom dina önskemål. Till din hjälp har vi gjort en checklista som du kan fylla i och skicka direkt online eller skriva ut och fylla i för hand. (Kräver Adobe Reader som är gratis ).

Kontakt

japansk körsbärslund

Miljön kring flerfamiljshus berör många. Bostadsrätter blir extra attraktiva med en välplanerad utemiljö.

Du kontaktar oss per telefon eller e-post. Om du skriver kan du ge en kortfattad beskrivning av ditt projekt, vi tar sedan kontakt med dig snarast möjligt.

Kostnadsförslag

Ofta vill du som kund få en uppfattning om vad våra tjänster kan komma att kosta. Vi kan ge dig en ungefärlig kostnadsuppgift sedan vi har pratats vid om projektets omfattning.

En mer exakt kostnadsuppgift kan du få om du tar bilder med en digitalkamera och e-postar tillsammans med en skannad tomtkarta eller skiss. Fyll också gärna i checklistan. Den kan fyllas i och skickas on-line med ett knapptryck.

Om du efter det vill gå vidare så kan vi gå två vägar: hembesök eller distansarbete.

Hembesök

urna med fontän

En skulptur eller annan pjäs blir en tilldragande fokalpunkt i trädgården.

Vi kommer gärna ut till dig och tittar på plats, särskilt om du bor i Stockholmstrakten liksom vi. Om vi bedömer det som nödvändigt kan vi även göra besök till mer avlägsna orter.

För hembesök måste vi ta betalt för tid och resa. Ett hembesök innebär ju i regel också en rådgivning.

Distansarbete inga problem

Avståndet behöver dock inte vara några problem. Det går för det mesta utmärkt att arbeta med en tomtkarta och fotografier som underlag. Särskilt enkelt är det om du har en digitalkamera, då kan du bara skicka över bilderna med e-post. Är det ett större projekt, blir det i regel nödvändigt med ett besök på plats.

Egen skiss

Om du inte har någon bra tomtkarta kan du själv göra en enkel skiss över tomten. Var noga med måtten eftersom felaktiga mått betyder merarbete.

Analys och skissarbete

Analysen klar

romantisk trädgårdsbro

En bro som denna ger en romantisk touch och verkar oemotståndligt lockande.

När vi har talats vid och gjort eventuellt hembesök har vi fått fram en analys av situationen och i vilken riktning vi ska jobba. Om du är nöjd med vår formulering av analysen så går vi vidare till ritstadiet.

Strukturritning

Första steget är en strukturritning med disponering av ytor och tänkta inslag i trädgården. Där syns helheten med disposition av ytan, markbyggnadsdetaljer som trappor, kanter, murar och gångar. Alla viktiga mått är också utsatta liksom typ av växtlighet på olika ytor. Graden av detaljer beror mycket på projektets karaktär.
Se exempel >>>

Planteringsritning

Planteringsritningen är i grunden samma som strukturritningen, men med alla växter inritade. Om tomten är stor kan planteringsytorna också ritas upp var för sig i större skala.
Se exempel >>>

Vad får du?

Ritning på papper

Du får en eller flera ritningar på papper. Om ytan är stor kan det bli en strukturritning i och planteringsritning i A1-format i skala 1:100 och sedan detaljritningar i mindre skala över planteringsytorna. Vi gör alla ritningar skalenliga i ett ritprogram på dator.

Om du vill plastar vi in ritningarna till självkostnadspris. Mycket praktiskt när man är ute och jobbar och det är lite kladdigt.

lummig lekplats

En lummig och harmonisk miljö för barnen har stor betydelse.

Ritningar på CD

Du får även samma ritningar på CD i PDF-format. Bra att ha i reserv ifall pappersritningarna skulle bli skadade. Det är ju egentligen filerna på CD som är originalen.

Växtförteckning

För att du ska kunna handla växter på ett enkelt sätt får du även en växtförteckning. Sort och antal för varje planteringsyta anges. Vid enklare ritningar kan man hoppa över detta steg.

Skötselanvisning

Om du vill kan vi även skriva en skötselanvisning där du får de viktigaste hållpunkterna för skötseln.

Intresserad?

Ta då kontakt med oss. Ring eller mejla, adressen hittar du på kontaktsidan. Om du vill se prover på gjorda jobb så skickar vi gärna sådana.

Till toppen